Wednesday, March 16, 2016

Hello from new place.

Assalamualaikum, lamanya tak update blog. Sebab utama, tempat lama tak boleh nak akses blog kena sekat. Dekat tempat baru boleh, so sementara boleh update nie, moh ler kita update kan.

And today is the 1st day kat tempat baru, 1st time jaga orang besar-besar, selalu jaga yang biasa-biasa je. So aku anggap ini satu cabaran baru buat aku. Think Positive and You Can Do It.

so itu jelah kot dulu, entry warm up kata org, next time kita update lagi ye, ok bye!


kot2 sapa2 rindu nk tengok muka latest aku, nah aku tempek besaq2 gambaq..hahaha.

Tuesday, November 25, 2014

gemuk dan sentap!


aku: nanti nak cuci gambaq, guna cd yang ada tulis pic myself tue tau.. gambaq yang orang pakai tudung biru tue. sebab orang rasa gambaq tue orang paling cantik..hahaha

laki: yg tudung biru? owh gambaq yang gemuk tue ka? ok.

aku: sangat kurang ajaq punya laki.. cakap bini gemuk, walaupon reality nya memang bini gemuk. tak boleh cover sikit ke?, ambil hati sikit. fine sentap!

laki: lah..(sambil gelak2)


Friday, October 31, 2014

Jangan suka hati guna ayat "sunnah nabi"

tadi masa tengah hari, kan rehat panjang, aku g dengkil nak beli barang rumah sikit, alah dekat kedai 2 ringgit belakang KFC, syok shooping situ, sebab murah. sesuailah dengan org kampung macam aku nie.hehehe.

pergi dengan orang opis aku, depa tak habis shooping lagi, so aku jalan2 lah dulu ke kedai lain, saja nak cuci mata. tetiba ada sorang makhluk Allah yang original dari seberang, approach aku suruh beli madu lebah asli dia. entah dari ceruk mana dia muncul pon aku tak tau.. tup2 depan muka aku suruh beli madu lebah dia..

aku dah cakap elok2, baik2, aku tak nak beli. dia still dok paksa2, siap dia tekan kan madu lebah kan SUNNAH NABI,. aku time tue memang dah naik angin lah, dah aku tak mau still dok paksa, siap cakap sunnah nabi bagai. 

yang aku marah sangat, cakap sunnah nabi tapi diri sendiri time solat jumaat dok berniaga. tak malu ka?,benda yang wajib tak nak buat. memang aku sound direct kat situ, jangan suka hati guna ayat sunnah nabi bagai kalau solat jumaat pon tak pergi.

aku memang yakin, dia islam, sebab dia bagi salam. pastu dia cakap dalam al-quran kita ada sebut pasal madu. Lepas aku dah sound direct tue, tau pulak nak jeling aku balik, siap cakap, kalau enggak beli tak apa2 pastu terus blah.. tadi bukan main ikut aku suruh beli..terasa lew tew!. kalau dia bukan islam mesti dia tak terasa dengan apa yang aku cakap.

rezeki tue Allah yang bagi, kalau dia pergi solat jumaat, lepas settle solat berniaga tepi masjid, aku yakin, mesti madu lebah dia ada orang beli, ini tak, sanggup tinggal solat jumaat sebab nak kejar untung tak tak seberapa.

aku pon bukan baik sangat, banyak dosa jugak, tapi jangan sampai menggunakan agama untuk lariskan jualan kita..

sekian luahan hati mak ngah wana di petang jumaat.. wassalam.


Monday, October 20, 2014

shida and syafiq engagement


cerita holiday nanti lah baru aku cerita..
nak cerita pasal kak lang tunang, walaupon dah basi. aku tetap nak update.. buat kenangan..

kak lang tunang pada 30.8.2014, hari sabtu, sebagai kakak yg prihatin sebab adek nak save budget tapi still nak tunang buat grand2.. maka, aku sponsor half utk pelamin, mekap aku tak cas, dan fully sponsor dia punya handflower bouquets.

dan aku sendiri melantik diri aku sebagai wedding planner tak rasmi dia.. mana tak nyer..dia yang nak tunang, aku yg pening buat planning bagai. aku dulu tunang apa pon tarak.. yang ada selut keleboq baru lepas banjir ada..tunang koboi ja..janji sarung cincin sudah..

siap request nak mekap natural beauty, macam erin malek tunang. Ingat diri tu retis? erin malek tue memang cantek, dah nama pon retis. banyak cekadak pulak. aku cakap, suka hati aku nak mekap lagu mana.. aku yg mekap..haha, ini namanya menggunakan kuasa veto sebagai seorang kakak kawasan.

ok let's skip the stories. mai la, kita layan tengok gambaq pulak..

side tepi pelamin..


sarip dol aloq ganu buat pemeriksaan terakhir.. dialoq dalam hati,esok aku pon nak sading atas pelamin nie..dulu time aku kawen tak ada mak nenek pelamin pon.

rombongan meminang.. yang pakai spek tue, bakal mak mentua kak lang.


Hantaran's from both side














Gambaq banyak, tapi aku tak larat nak upload....

ok hal tunang dah settle, kenduri kawen on da way pulak, sekali lagi aku bakal jadi wedding planner tak bertauliah.. insyaallah kalau dah fixed date kawen nanti, aku jemput hangpa semua..

ok bye!

impromptu holiday + honeymoon



Subahanallah.. memang sangat cantik..









details akan di cerita kemudian.. ini cuma entry warm up..

Tuesday, April 1, 2014

#silly conversation 1

Situasi dalam kereta, 

aku : Boringlah, bukak radio lah boleh nyanyi.. eh lagu  alicia keys no one, lama tak dengar.  

pak aji : eh bukan ke alicia keys ini dah mati?

aku : masa bila pulak lah si alicia keys nie mati bang oik, yang mati tue whitney houston lah.   Suka hati ja kata dia dah mati.

pak aji : owh hidup lagi, yelah dah lama tak dengaq dia nyanyi, so ingat dia dah mati lah.

aku : (dalam hati) sabar jelah.. dimaafkan maklumlah orang lama duduk pedalaman.. hahaha .